PSYCHO? Možná mě už nemusí nic tak rajcovního v životě potkat…

PSYCHO? Možná mě už nemusí nic tak rajcovního v životě potkat…

Na otázky odpovídá herec KAJETÁN PÍSAŘOVIC.

Znáte Hitchcockův slavný film Psycho? Jak se vám líbila jeho románová předloha? Co Vás při práci na její audioverzi překvapilo?
Znám, ale viděl jsem ho už hrozně dávno, takže si ho nijak zvlášť detailně nepamatuju. A jsem za to vlastně rád, protože Blochův román je mimořádný a myslím si, že i lepší, než může být jeho sebelepší filmové zpracování. Práce to byla naprosto skvělá. Překvapilo mě, jak se z takového textu dá udělat v podstatě dramatizace nebo hra. A překvapilo mě i dramaturgické pojetí, protože do té doby jsem nic podobného netočil. 

Proč si myslíte, že si Alfred Hitchcock vybral zrovna tuhle předlohu? V čem je tak specifická?
Režisér Michal Bureš říká, že v jejím textu jsou nástrahy podobající se skutečným minám. Člověk si místy říká, že už ví, jak to bude, ale ono je to nakonec úplně jinak. Zkrátka rajc.

Kajetán Písařovic - portrét

Jak jste se na natáčení připravoval? Lišilo se to od jiných audioknižních frekvencí?
Včera jsem sem přišel v devět hodin ráno – a s režisérem jsme odcházeli ze studia v jedenáct v noci. Nikdy jsem nic podobného nezažil. Je to zatím vážně nejtěžší a nejzajímavější věc, kterou jsem kdy načítal. Bylo to hrozně obtížné: musel jsem v sobě hlasově najít asi čtyři postavy a čtyři různé druhy vypravěčů… Připravoval jsem se, jak nejlíp to šlo, a snad to bude při poslechu znát.

Co pro Vás osobně bylo nejděsivější? Ve filmu hodně obstarává hudba…
Nejděsivější pro mě bylo vědomí, že hlavní postava klidně může být v podstatě úplně běžný člověk, jakého lze potkat na ulici. S režisérem jsme se snažili četbu pojmout tak, aby se napětí spojené s jeho proměnou stupňovalo. Myslím, že až do nějaké poloviny audioknihy může posluchač tápat – a pak bude nejspíš zažívat jedno překvapení za druhým… A co se týče hudby, ta dělá podle mě přinejmenším třetinu úspěchu filmu, stejně jako střih, takže v audiu to může být – klidně i polovina.

Odlišovali jste projev Normana Batese a "jeho matky"?
Odlišovali. I když… to si radši poslechněte.

Co Vám připadalo nejobtížnější? (Poměrně krátký text jste nahrávali déle než obvykle...)
A dalo by se nahrávat ještě mnohem déle. Obtížnost byla v tom, že v tomhle pojetí jde prakticky o vícehlasou četbu. Části jsme si zkoušeli namlouvat dopředu, což není obvyklé, jenže bez toho by to ani nešlo. V příběhu se totiž vyskytují čtyři zásadní, odlišné figury a každá z nich vždycky odvypráví svůj pohled na danou situaci. Mám dojem, že takto pěkně napsaný text si zaslouží svůj čas ve všech ohledech. I herecky. Je potřeba do četby dostat veškerou naléhavost, a není jednoduché udělat to dobře bez přípravy. 

A co Vás naopak hodně bavilo? Nebo co na Vás nejvíc zapůsobilo?
Byla to pro mě úžasná škola. Strašně mě bavila a baví práce s Michalem. Mám dojem, že mě něco takového třeba už ani nemusí potkat…

Na co by se měl posluchač připravit?
No… na psycho… :).

Robort Bloch: Psycho (audiokniha) (čte Kajetán Písařovic)
ROBERT BLOCH  (1917 - 1994)
Narodil se v Chicagu, ale vyrostl a studoval v Maywoodu a na univerzitě v Milwaukee. V sedmnácti letech prodal do časopisu Weird Tales svou první povídku. Jeho románovým debutem byl Šátek (The Scarf, 1947), v němž podobně jako ve svém nejslavnějším díle popsal myšlení psychopata, jehož zálibou je vraždění žen. Proslulost mu zajistilo filmové zpracování thrilleru Psycho (1959), které režíroval Alfred Hitchcock s Anthonym Perkinsem v hlavní roli, díky čemuž získal spisovatel místo scenáristy v Hollywoodu. Za celý svůj život napsal na 400 povídek, 20 románů a několik desítek scénářů, z nichž některé rozpracoval do románové podoby. Je známý také díky svým fantastickým a hororovým prózám (za povídku Vlak do pekla obdržel roku 1959 cenu Hugo). Románem Podivný věk (Strange Eons, 1978) se zařadil též mezi Lovecraftovy pokračovatele.
 
KAJETÁN PÍSAŘOVIC ( *1982)
Po studiu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě působil a stále působí na mnoha scénách po celé republice, např. v Divadle Petra Bezruče, Těšínském divadle, Divadle Komedie, Divadle na Zábradlí, Divadle Minor či ve Švandově divadle a dalších. V současnosti účinkuje v představeních souboru Venuše ve Švehlovce a v Činoherním studiu Ústí nad Labem. Na televizní obrazovce se objevil ve snímcích Jan Hus či Zádušní oběť a dále v seriálech Nováci, Pojišťovna štěstí, Až po uši a Pustina. Často spolupracuje s rozhlasem. Ve vydavatelství OneHotBook ho můžete také slyšet v audioknihách Pan Mercedes a Konec hlídky (2019).
Tagy 

Napište komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.