S otevřeným srdcem se dá vyhrát

S otevřeným srdcem se dá vyhrát

VÁCLAV NEUŽIL, čerstvý držitel sošky Českého lva za ztvárnění vytrvalce Emila Zátopka, si nevydechl ani v cíli. Vydavatelství OneHotBook mu svěřilo audiopart dalšího slavného románu ERICHA MARII REMARQUA, kde se však s pistolí zachází jinak než na stadionu. Ve vyšinuté Evropě roku 1942 herec prožívá Noc v Lisabonu, která snad uprchlíkům před nacismem zaručí bezpečí za „velkou louží“…

Co se vám okamžitě vybaví, když se řekne Remarque?

Válka – a zároveň lidskost a intimita.

A co osobně vám dala četba jeho uprchlické elegie v týdnech, kdy se válka a její dopad na lidské soukromí odehrávají v přímém přenosu, slabých pět set kilometrů od nás?

Remarque byl výjimečný humanista, dost možná poslední romantik, sám na útěku, a právě proto je jeho válečné svědectví výjimečně křehké a ryzí. Z toho důvodu v mysli čtenáře o to snáz probíhá identifikace s těmi, kdo momentálně trpí – se všemi pocity a důsledky, které tenkrát prožíval i autor a jeho literární postavy. V lidské duši se odedávna sváří dobro se zlem a je pouze na našem rozhodnutí, co v sobě víc přiživíme. Vnitřní svár v duši běžence Baumanna, se kterým se svěřuje mladšímu kolegovi jedné lisabonské noci, bezpochyby nadále platí i globálně, a tak musíme stejně jako vypravěč věřit, že se najde řešení. Že dobro může vyhrát.

Který moment zpovědi tohoto muže, jenž prchá válečnou Evropou s pasem na výmluvné falešné jméno Schwarz, vás nejvíc ohromil?

Nejspíš jeho setkání s manželkou po pětileté odmlce. Jistě, každé setkání podobného druhu působí primárně na emoce, což není nic nového pod sluncem, jenže tohle opětovné shledání autor ve čtvrtém roce války a při Helenině rodinné konstelaci popsal velmi suše, velmi věcně – pro mě až úzkostně pravdivě. Oba si nic nedarují, a přitom jeden druhého stále miluje a obětoval by se pro něj. Sálá z nich strach a současně síla. Mimořádně věrohodná chvíle.

Noc v Lisabonu OneHotBook audiokniha Erich Maria Remarque

Noc v Lisabonu patří k vrcholným světovým prózám o psychice hrdinů bez domova. Jeho portugalské vyústění navíc připomene šerosvit filmové Casablanky. Co je ale podle vás u Remarqua jiné a cenné?

Jakkoli se obžaloba války může v umění všeho druhu jevit někdy až jako klišé, protože to bývá námět tak častý, Remarquova vrozená a naprosto čistá láska k životu a člověku dělá i z válečného běsnění málem cosi jako sci-fi. Až tak je to prostý a účinný postoj. Spisovatelův bezprostřední přístup potom ani nemůže mít ambici druhé obžalovávat nebo soudit, a přesto jako čtenář cítíte, co je v životě správně. Už proto pro mě zůstane vzácným, obdivuhodným autorem.

Bylo pro vás rozdílné běhat před kamerou jako oslnivý Zátopek – a poté se ve studiu vcítit do uvažování běženců z let, kdy 20. století předvedlo svou nejtemnější tvář?

Proces pochopení, a tedy i vcítění se do postav, které mám pod režijním vedením představovat, u mě probíhá vždycky stejně. Na konkrétní roli – když to teď trochu přeženu – vlastně zase tolik nezáleží. Mám dobrou zkušenost s tím, když se postavě zcela otevřete, jelikož pak se může docela dobře stát, že v tomto stavu mysli objevíte dosud skryté možnosti, jak by se ještě mohla chovat. Nehledě na to, že dané osobnosti pokaždé skoro nevědomky vtisknete i něco ze sebe.

Ptal se Petr Matoušek.

 

_________________________________

Erich Maria Remarque (1898–1970)

Syn knihvazače z dolnosaského Osnabrücku byl z lavice učitelského ústavu odvelen do zákopů první světové války, kde byl záhy vážně raněn a zbytek bojů proležel v lazaretu. Frontové trauma mu dlouho nedovolovalo zapojit se plně do dění v poválečné Výmarské republice, a tak střídal různé profese i zájmy. Pocity poválečné „ztracené generace“, jejíhož klíčového německého spisovatele představuje, památně zachytil v románech Na západní frontě klid (1929), Cesta zpátky (1931) a Černý obelisk (1956). Po nástupu nacismu v roce 1933 se za humanistické přesvědčení ocitl na seznamu zakázaných autorů a jeho knihy se pálily. Perzekuce autora se vystupňovaly po holandském vydání Tří kamarádů (1938), kdy byl režimem označen za židovského zrádce. O rok později stačil emigrovat do USA, kde získal americké občanství, což se bohužel nepodařilo jeho sestře, jejíž krutý koncentráčnický osud Remarqua přiměl k napsání románu Jiskra života (1952). Hrůzy nacismu vylíčil i v prózách Miluj bližního svého (1941), Vítězný oblouk (1946) či Noc v Lisabonu (1962).

 Noc v Lisabonu OneHotBook audiokniha Erich Maria Remarque

 

Václav Neužil (* 1979)

Vnuk herce téhož jména a švagr herečky Eriky Stárkové pochází z Plzně. Je absolventem JAMU v Brně, kde také po studiích začínal v divadle Polárka (jako Chlestakov v Gogolově Revizorovi), na prknech HaDivadla (Albert Gregor v Čapkově Věci Makropulos) či v Mahenově činohře ND Brno (Jeremiáš v Kafkově Zámku). Od roku 2006 je oporou souboru pražského Dejvického divadla. Za roli číšníka Mugsyho z tamní adaptace karbanického dramatu Patricka Marbera Dealer’s Choice aneb Kdo rozdává, rozhodne získal cenu Thálie 2011. Televizní diváci znají jeho výraznou tvář mj. ze seriálů Čtvrtá hvězda, Atentát, Svět pod hlavou, Dabing Street, Zkáza Dejvického divadla nebo Lajna. Různorodé typy frustrovaných frajírků ztvárnil ve filmech Duše jako kaviár, Zoufalci, Protektor, Rozkoš, Fotograf, Sedmero krkavců, Ztraceni v Mnichově, Bába z ledu či Národní třída. Za roli fenomenálního českého vytrvalce ve filmu Zátopek (2021), pro kterou absolvoval zevrubnou běžeckou průpravu, získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon a výroční Cenu české filmové kritiky.

Noc v Lisabonu OneHotBook audiokniha Erich Maria Remarque

Tagy 

Napište komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.