V zeměplošských příbězích se odráží celý náš svět…

V zeměplošských příbězích se odráží celý náš svět…

Když se 12. března 2015 rozhodl britský spisovatel sir Terry Pratchett dobrovolně odejít ze světa, kde mu život už roky ztrpčovala Alzheimerova choroba, oplakaly jeho odchod miliony fanoušků, protože svět přišel o navýsost originálního spisovatele a ještě výjimečnějšího člověka. Čím si vlastně Pratchett získal tolikerá srdce napříč všemi jazyky a národy?

Terry Pratchett (1948–2015; Myrmi, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons)

Odpověď je jasná: svým knižním cyklem Úžasná Zeměplocha (Discworld). Ačkoliv byl autorem nebo spoluautorem dlouhé řady titulů, nemajících se Zeměplochou nic společného (včetně několika čistokrevných sci-fi), byl to právě fantastický svět na hřbetu vesmírné želvy a jeho svérázní obyvatelé, co k jeho tvorbě přitáhlo nekonečné zástupy čtenářů všech věkových kategorií. Což samozřejmě neznamená, že by díla jako Dobrá znamení, která napsal spolu s dalším kultovním spisovatelem Neilem Gaimanem (a později podle nich vznikl úspěšný seriál), nestála za přečtení nebo poslech!

Doporučujeme ke zhlédnutí: Terry Pratchett jako host Marka Ebena v pořadu Na plovárně.

Celé to začalo roku 1986 vydáním útlé knihy Lehké fantastično, vyprávějící o dobrodružstvích prvního zeměplošského turisty Dvoukvítka. Vedle samotné Zeměplochy, z níž je tu díky cestopisné povaze zápletky zachycen leckterý zajímavý kout, se zde poprvé čtenářům představil nový a nevšední autorský rukopis, který stál za zrodem pozdějšího literárního fenoménu jménem Úžasná Zeměplocha. V českém kontextu je k tomu samozřejmě nutno připočíst ještě kongeniální překlady Jana Kantůrka.

Věděli jste, že Pratchettův dvorní překladatel také sám namluvil prvních pět zeměplošských knih jako audioknihy?

File:Jan Kanturek.jpg - Wikimedia Commons

Kromě bohaté imaginace, inteligentního humoru a vypravěčských schopností oplýval Terry Pratchett ještě jedním vzácným darem – viděl nám, lidem, až do žaludku. A protože své ne vždy veselé či lichotivé postřehy dokázal přetavit do nadmíru zábavných a k tomu na první pohled vybájených příběhů, lidé se nad těmito zjevenými pravdami neuráží, ba dokonce se jejich čtením či poslechem královsky baví. Ostatně i proto se mohl počet svazků Úžasné Zeměplochy vyšplhat na neuvěřitelných 41!

Postupem času se vybrané díly začaly spojovat do menších cyklů, spjatých s konkrétními postavami. K těm nejoblíbenějším patří ankh-morporská Městská hlídka v čele s velitelem Samem Elániem, trojlístek lancreských čarodějnic (jmenovitě Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková) a v neposlední řadě zeměplošský Smrť. Jejich příběhy postupně vycházejí v audioknižní podobě, načítané pokaždé těmi samými interprety.

Městskou hlídku dostal na starosti herec Jan Zadražil – a lehké břímě to zrovna není. Rasově i jinak velmi rozmanitá skladba členů Hlídky si žádá velmi široký hlasový rejstřík a výrazný komediální talent. Janu Zadražilovi naštěstí ani jedno nechybí, a tak si tuzemští posluchači mohou v jeho podání vyslechnout už čtyři romány líčící dramatické i úsměvné příhody zeměplošských strážců zákona.

Muži ve zbrani Jan Zadražil Terry Pratchett audiokniha OneHotBook

V knize Stráže! Stráže! proměňuje jakýsi tajemný noční tvor obyvatele Ankh-Morkporku v něco, co velmi připomíná tablety živočišného uhlí, a chudák Elánius má k dispozici pouze flegmatického seržanta Freda Tračníka, podivínského desátníka Nobyho Nóblhócha a nově příchozího nadšeného svobodníka-čekatele Karotku. To v Mužích ve zbrani řady Hlídky rozšíří aspoň troll, trpaslík a dokonce žena, která je kromě toho i zástupcem další, neméně děsivé menšiny. Velmi osobité posily se policisté dočkají v románu Nohy z jílu – jak už název napovídá, jedná se o golema. A v knize Hrrr na ně! se celá tahle roztodivná partička rozhodne překazit zločin ze všech největší, totiž Válku.

 

Pokud se nebojíte hněvu pravověrných fanoušků, kteří tomuto seriálu o dobrodružstvích Hlídky nemohou přijít na jméno, podívejte se na trailer k seriálu The Watch (2021).

O čarodějnicích z Lancre vypráví herečka Zuzana Slavíková, která svým nezaměnitelným hlasem dokáže přesně vystihnout rozvážnou Bábi, prostořekou Stařenku i svéhlavou Magrátu. V Soudných sestrách si autor bere na paškál mimo jiné Shakespearova dramata (konkrétně Macbetha a Hamleta), a to je pro interpretku nemalá výzva i v parodické rovině. V knize Čarodějky na cestách dostane obtížný úkol Magráta Česneková, ovšem vzkaz „řekni těm dvoum starejm škatulím, aby s tebou nejezdily“ jí spolehlivě zajistí doprovod obou starších kolegyň. Ani jejich společné síly pak nemusí stačit na invazi elfů, za jejichž falešnou krásou se skrývají kruté a zlovolné bytosti (Dámy a pánové).

Soudné sestry Zuzana Slavíková Terry Pratchett audiokniha OneHotBook 

Postavu Smrtě bravurně vysekl herec Jan Vondráček, který se coby herec Divadla v Dlouhé s Pratchettem potkal osobně a dodnes na to rád vzpomíná. V knize Sekáč hned dostal padáka a se životem na Zeměploše to vypadalo všelijak. Vzduchem létalo haraburdí, blábolící mágové čelí invazi nákupních vozíků a staří ne a ne umřít, ani když jim ostatní „pomůžou“ a zakopou je pár sáhů pod zem. A nepřítomen bude i v chystaném Těžkém melodičnu, kde si pro změnu zeměplošský lid podmaní Hudba.

Sekáč Jan Vondráček Terry Pratchett audiokniha OneHotBook

Audioknižní podoby se v dohledné době dočká i Maškaráda, kterou Jan Vondráček už dobře zná ze svého působení v Divadle v Dlouhé. Tamní inscenace Maškaráda čili Fantom opery, v níž ztvárnil postavu uměleckého šéfa Sardelliho, slavila zasloužený úspěch.

 

Obsáhlý zdroj informací a zajímavostí o Úžasné Zeměploše a jejím autorovi pak nabízí web Discworld.cz – ale říkat to Pratchettovým fanouškům, to je jako nosit dříví do lesa…

Napsal Petr Nagy

Tagy 

Napište komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.