Tipy pod stromeček: Nejlepší audioknihy, jejichž příběhy znáte z kina a televize

Tipy pod stromeček: Nejlepší audioknihy, jejichž příběhy znáte z kina a televize

Vážka v jantaru

Cizinka si získala srdce čtenářek a divaček z celého světa i díky seriálu s Caitrionou Balfe a Samem Heughanem v hlavních rolích. Proto není divu, že se v letech 2014–2023 dočkala už sedmi řad. Spisovatelka Diana Gabaldonová tuto historickou romanci s prvky fantastiky zasadila do drsného 18. století. Po prvním díle zasazeném na Skotskou vysočinu se ve Vážce z jantaru přesouvá s hrdiny Claire a Jamiem na dvůr francouzského krále Ludvíka XV., a ten je prolezlý pletichařením. Třeba by se tu dalo bojovat i za svobodu čerstvě porobeného Skotska… Audioknihu čte opět vynikající herečka Jitka Ježková a na práci ve studiu se velice těšila. O tom, jak se po pěti letech vracela do dialogů mladé válečné zdravotnice s udatným, ale neotesaným manželem z úplně jiné doby, se rozpovídala v rozhovoru, který také najdete na našem blogu.

Pro zajímavost: Američanka Diana Gabaldonová je vystudovaná vědkyně (v oborech zoologie a mořská biologie), a tak svému psaní věnuje maximální badatelskou péči s ohledem na historickou přesnost. Třebaže musí v zájmu příběhu tu a tam ohnout dobové zvyklosti, odborná veřejnost její romány celkově vyzdvihuje za pečlivě nastudované reálie a důraz na mentalitu všedního dne.

 

Páni severu

Raně středověký šlechtic Uhtred z Bebbanburgu možná ve skutečnosti nežil v takové podobě, v jaké ho známe z románů Bernarda Cornwella, ovšem naslouchat dobrodružným osudům tohoto bijce stojí za to. Obsah Anglosaských kronik, jež se staly předlohou úspěšného seriálu Poslední království, vypráví českému publiku Vasil Fridrich. Ve třetím pokračování Páni severu zavede s autorem posluchače do časů, kdy je Uhtred na vrcholu sil – Alfredovo království Wessex přežilo i jeho přičiněním a vítězství v bitvě u Ethandunu mu vlilo do žil sebevědomí, které bude potřebovat k tomu, aby se pomstil zlovolnému strýci Ælfricovi. Jenže cesta do Northumbrie mu namísto navráceného trůnu vynese jen veslo na otrokářské lodi a samé chmurné vyhlídky. Nebyl by to však Uhtred, aby nenašel cestu, jak se i z tohoto pekla osvobodit… 

Pro zajímavost: Bernard Cornwell se v cyklu inspiroval žijící historickou osobností jménem Uhtred Smělý. Ten byl skutečně earlem středověké Northumbrie a politické ambice ho vedly ke spolupráci s Dány, což se mu nakonec stalo osudným. Zajímá vás, zda i tuto audioknižní postavu čeká podobný pád? Stačí stisknout PLAY…

 

Malý velký muž

Tenhle chlapík strčí do kapsy Forresta Gumpa i s baronem Prášilem! Možná není velký vzrůstem, zato vyřídilkou oplývá za dva. A navíc má Jack Crabb dva otce – biologického bílého a taky adoptivního indiánského náčelníka Stará stanová kůže – a zažívá v epoše kolonizace Divokého západu krizi identity jako trám. Dobrodružné vyprávění zalidněné sveřepými pistolníky, hrdinnými indiány, sladkými městskými dámičkami i roztouženými dívkami z týpí si žádalo herce schopného přes výškový handicap dominovat příběhu, který svou podvratností trumfne i spaghetti western. Zatímco ve filmové adaptaci z roku 1970 ztvárnil Malého velkého muže Dustin Hoffman, nyní si tuto báječnou klasiku můžete vychutnat v podání dalších herců, jimž není nic humorného cizí: audioknihu čtou Kamil Halbich a Jan Hofman.

Pro zajímavost: Malý velký muž patří k nejznámějším dílům amerického satirika Thomase Bergera. Třebaže se v zahraničí dočkaly filmového zpracování a řady ocenění i další jeho knihy, v Česku vyšly pouze dvě: kromě autorova nejslavnějšího titulu ještě jeho volné pokračování Návrat Malého velkého muže, ale to už na celosvětový ohlas prvního dílu nenavázalo.

 

Návštěvy u pana Greena

Úspěšná divadelní dvouaktovka s Eliem Wallachem v titulní roli měla na newyorské Broadwayi premiéru v roce 1996. U nás příběh o přátelství, předsudcích a odpuštění nastudoval režisér Vladimír Michálek se Stanislavem Zindulkou v agentuře ADF a nyní si Návštěvy u pana Greena můžete užít také jako audiohru v podání legendárního Viktora Preisse, jemuž zdatně sekunduje Ivan Lupták. Konverzační tragikomedie o mladém manažerovi Gardinerovi, který je soudně donucen vypomáhat v domácnosti zapšklého starce Greena, stále dokáže nadchnout prvotřídním židovským humorem i silou emocí. Proto nahrávka rozhodně nesmí uniknout pozornosti žádného audiofila!

Pro zajímavost: Jestli jste si zamilovali Viktora Preisse i jako „neviditelného herce století“, jímž byl letos na jaře vyhlášen, neměla by vám určitě uniknout ani povídková audiokniha Svědkyně obžaloby a další povídky. V ní se ujal četby sedmého příběhu (s názvem Ten čtvrtý). Ivana Luptáka si můžete poslechnout nejen ve fantasy epopejích Anthonyho Ryana, ale také v oceňované audioknize Terror, v melodramatu Zahradnictví nebo v Klubu rváčů.

 

Emma

Co se stane, když se spojí Veronika Khek Kubařová a klasické dílo Jane Austenové? Vznikne štiplavě ironická audiokniha, od které se nebudete chtít odtrhnout! Nemáte ve svém okolí taky osobu zasypávající druhé „knížecími radami“? Zámožná Emma Woodhousová se z nedostatku jiné zábavy ujímá poddajné siroty Harriet a rozhodne se její vyhlídky dirigovat jako generál. Jenže snahou o dívčino zušlechtění i sérií pošetile uplatněných dohadů, co kdo v okolí ke komu cítí a pro koho by se hodil nejlíp, životu na venkovském panství Hartfield vůbec neprospívá. Slavný román se dočkal hned několika filmových adaptací, z nichž nejznámější jsou nastudování s Gwyneth Paltrowovou nebo Kate Beckinsaleovou.

Pro zajímavost: Jane Austenová napsala za svého neradostného života celkem sedm románů, které se stále těší popularitě, zejména pak citové zmatky v románu Pýcha a předsudek. Ačkoli Emma byla za jejího života jejím nejúspěšnějším dílem, paradoxně jí vyneslo nejmenší honorář. Většinu výdělku ve své době shrábl její nakladatel, což není v oboru výjimkou mnohdy ani dnes…

 

Červený stan 

Známá herečka, zpěvačka a televizní moderátorka Kateřina Winterová vám přiblíží pohnutý biblický příběh Díny, jediné dcery židovského praotce Jákoba. Dívčiny vzpomínky se začínají psát v Červeném stanu jejích tet a sester a nahlédnete v nich krutou historii kmene Izraelitů, kteří kočují pouští Blízkého východu v touze najít početnému rodu nový domov. V této nekompromisně patriarchální společnosti se ženy navzdory své přičinlivosti i vůli stávaly jen nevýznamnou poznámkou pod čarou dějin. Dramatické události podnícené zájmem bohatého prince o Díniny půvaby inspirovaly v roce 2015 také filmaře a románová látka se dočkala zpracování s Rebeccou Fergusonovou v hlavní roli.

Pro zajímavost: Dína (Dinah) v hebrejštině znamená „Souzená“. Podle Tóry byla zneuctěna synem chivejského vládce, což vyvolalo krvavou pomstu ze strany jejího mužského příbuzenstva. Líčení Anity Diamantové, které si za základ vzalo právě dramatické verše z 34. kapitoly Knihy Genesis, však řadu starozákonních motivů rozvíjí po svém.

 

Klan Gucci

Intrikaření italské rodiny, které v touze po ještě větším bohatství nakonec vedlo ke ztrátě vlivného impéria, nadchlo nejen čtenáře po celém světě, ale i obrazotvornost Ridleyho Scotta. Hollywoodský režisér podle románu Klan Gucci Sary Gay Fordenové natočil stejnojmenný velkofilm s Lady Gagou a Adamem Driverem. Audioverze příběhu, v němž se odhaluje, co předcházelo násilné smrti dědice slavné módní značky nad ránem 27. března 1995 v Miláně, čte herec Zdeněk Velen. Jeho příjemný hlas vás svižně přenese do světla přepychu, luxusu a nádhery, kde ale není radno věci soudit čistě podle třpytivého pozlátka…

Pro zajímavost: Módní značka Gucci byla sice založena jako menší kožedělný a brašnářský závod až v roce 1921, nicméně její kořeny sahají hluboko do historie. Z nejrůznějších zakládacích listin i městských zkazek se vyvozuje, že počátky podnikání klanu lze vysledovat až k úsvitu 15. století, kdy se rod usadil v bohaté Florencii.

 

Gomora

Sametově hebkého a občas i působivě drsného hlasu Vasila Fridricha není nikdy dost, a tak tu máme ještě jedno doporučení na jeho interpretační výkon. Gomora, prvotina světoznámého novináře Roberta Saviana, kterého musí od jejího vydání chránit italský stát, se stala předlohou oceňovaného filmu i stejnojmenného seriálu. Kultovní sonda do nemilosrdného světa současné neapolské mafie přináší šokující svědectví o působení camorry a organizovaného zločinu jako takového. Ze strhujícího vyprávění vystupují živé portréty jednotlivých camorristů i barvité detaily jejich zločinů, jež svým brutálním záběrem překračují běžné hranice lidské představivosti. Nejlepší vánoční dárek pro milovníky true crime a napětí!

Pro zajímavost: Reportér a spisovatel Roberto Saviano zaplatil za publikování knihy Gomora osobní bezpečností. Je nucen žít pod policejní ochranou. O fungování jihoitalské mafie napsal ještě další dvě beletristické knihy, jejichž audioverze u nás načetl Václav NeužilPiraně a Zuřivý polibek.

 

V podezření

Krimisérií není nikdy nazbyt, zejména když je čte úžasný Otakar Brousek ml. Klinický psycholog Joseph OʼLoughlin, do jehož duše se za mikrofonem vcítil, vede zdánlivě dokonalý a záviděníhodný život. Stačí však málo a vše se mu sesype jako domeček z karet. Policie totiž objeví zohavené ženské tělo a to je brzy identifikováno jako někdejší doktorova pacientka, která mu kdysi zavařila doma i v práci. Joe se ocitá V podezření a nezbývá mu než zkusit nevinu prokázat vyšetřováním na útěku. Thriller, o nějž se mezi nakladateli na Londýnském knižním veletrhu strhla aukční bitva, byl v roce 2022 natočen jako pětidílná minisérie s Aidanem Turnerem v hlavní roli.

Pro zajímavost: Doyen herecké dynastie Brousků je mužem mnoha talentů a exceluje v řadě žánrů. Kromě detektivek si jeho hlas vychutnáte i v humoristické poloze: v komediálně laděných přehledech antických Mýtů a Hrdinů podle Stephena Frye. Vážnější valéry svého herectví ukazuje ve zfilmované Síle psa nebo v Lincolnově dálnici, a pokud patříte k milovníkům historie, neměli byste rozhodně minout portrét císařovny Marie Terezie, jejíž panování publiku prezentoval s kolegyní Hanou Maciuchovou.

 

Triptych 

Pokud máte ve svém okolí posluchače, co si potrpí na skvělé detektivky, určitě zbystřete! V letošním roce knižně vyšla první řada amerického seriálu Will Trent podle Triptychu Karin Slaughterové a stejnojmennou audioknihu jsme vydali už na podzim v přednesu Jana Holíka. Město Decatur na americkém Středozápadě zažívá těžké časy, jelikož se stalo dějištěm série brutálních vražd. Jenže policejní veterán Michael Ormewood, který dostal kauzu na starost, proslul spíš arogancí a horkokrevností než analytickými schopnostmi, o čemž se přesvědčí i mladý vyšetřovatel Will Trent. Ten byl ke spletitému případu narychlo povolán, byť jeho minulost není tak docela bez poskvrnky. Smrtící hra na kočku a myš může začít! 

Pro zajímavost: Ačkoli termín „triptych“ označuje umělecké dílo rozvržené do tří částí, v případě série Karin Slaughterové nejde o trojici knižních svazků. Její řada s Willem Trentem má ve skutečnosti už 11 dílů. Na co tedy ona latinská trojka v názvu odkazuje? To bude nejlepší zjistit na vlastní uši…

 

 

OneHotBook · Ukazka – Karin Slaughter – Triptych / cte Jan Holik

 

 

Napsala Michaela Merglová

Tagy 

Napište komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.